Cultele religioase și statul

La Forumul Constituțional, 30 de ONG-uri au depus miercuri, 8 mai, 2013 o propunere legată de revizuirea constituției (subiect foarte actual anul acesta), privind autonomia cultelor religioase fata de stat.

În paranteză fie spus, studierea site-ului Forumului Constituțional și a propunerilor publicate acolo se poate constitui într-o experiență cel puțin interesantă! Spre exemplu, așa am aflat că există o „Asociație a Foștilor Parlamentari”. Care iată, se doresc activi, foarte activi, solicitând participarea la dezbaterile forumului!

Dar, revenint la temă, iată că Asociația Secular Umanistă – ASUR detaliază propunerea făcută de cele 30 de ONG-uri. Practic, se solicită faptul că viitoarea constituție ar trebui să stipuleze explicit autonomia cultelor religioase față de stat. Un lucru foarte corect și chiar necesar în ziua de astăzi.

Concret, modificările propuse ar fi:

  • Propunere de modificare a articolului 1 din Constitutie: Statul român

„România este stat de drept, democratic, laic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului roman și idealurilor Revoluției din decembrie 1989, și sunt garantate”.

  • Propunere de modificare articolul 29: Libertatea conștiinței
    • „(4) Sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de învrăjbire religioasă.
    • (5) Cultele religioase sunt autonome față de stat. Activitățile cu caracter social ale cultelor sunt eligibile pentru finanțare din bani publici prin competiții de proiecte, conform legii.
    • (51) Statul asigură accesul la asistență religioasă în armată, în spitale, în penitenciare, în aziluri și în orfelinate, conform legii.
    • (6) Părinții sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educația copiilor minori a căror răspundere le revine, în conformitate cu principiul interesului superior al copilului”.

Ei bine, tare mi-e teamă că vom asista din nou la un val de acuze ale (mult) prea fericiților reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române care – după manifestările pe care le-au avut în ultima perioadă, cel puțin – nu vor independența. Dimpotrivă, ei sunt abonați la bugetul public și de ce ar dori să se delimiteze de stat?

Mai mult, guvernul prin chiar vocea premierului a arătat că este captiv retoricii religioase, delimitându-se de orice inițiativă care i-ar putea supăra pe prea fericiți!


Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: