Leu puternic sau slab?

Eu i-aș spune Banca Anațională a României. Toate țările caută să aibă o valută ieftină pentru a-și promova exporturile. Noi căutăm să avem un leu puternic ca să ne calificăm ca buni importatori. Un leu puternic nu înseamnă altceva decât să exportăm forță de muncă. Am auzit „Ține leul tare!”. O țară nenaturală, precum e România, cu un deficit pe balanța comercială, care importă mai mult decât exportă nu poate avea o valoare mai mare. Noi vrem să ne calificăm ca buni importatori și mâine.

Radu GolbanAsta spune domnul Radu Golban, un român stabilit în Elveția. Este cel care, pe vremea când își făcea documentarea  pentru teza de doctorat, a descoperit datoria istorică a Germaniei față de România: 18 miliarde de euro!

Din nou, în căutare de senzațional, presa a titrat aceste afirmații ca fiind un atac la adresa lui Mugur Isărescu. De ce n-m putea noi să privim/acceptăm o afirmație/informație ca fiind valoroasă prin însăși conținutul ei, fără a fi nevoie să-i dăm o conotație negativă, de atac la adresa cuiva? În paranteză fie spus, n-ar ca, fi vremea ca domnul Isărescu să lase și pe altcineva la conducerea BNR?

Domnul Golban mai spune și că datoria istorică a Germaniei către România este un „subiect ingrat”. „Este un subiect ingrat. Și Grecia se află într-o situație similară. Țările mici nu au puterea politică de a articula această problemă. Și este o problemă în primul rând politică

Dacă vorbim de morală, de echitate și corectitudine, valori chipurile promovate de Uniunea Europeană, atunci de ce oare nu s-ar putea pune problema plății efective a acestei datorii?

Mai acum două zile, la radio auzeam cum că unul din cei „cinci înțelepți”, consilier al guvernului german ar fi declarat că politica de austeritate impusă până acum țărilor mici, și-ar cam fi atins limitele și că ar fi cazul să se treacă la o altă abordare a crizei economico-financiare prin stimularea investițiilor. De ce? Comentatorul respectivei știri a dat și explicația: criza – se pare – se instalează în chiar inima Europei, în Germania! Și cum „austeritatea este pentru căței”, „leii trebuie bine hrăniți”, nu-i așa?

Halal echitate, egalitate, tratament egal!

Anunțuri

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: