Criză profitabilă!

În Sfera politicii nr. 148 (iunie 2010), în articolul „Excurs geo-arghiro-politic asupra evului contemporan”, domnul Octavian-Dragomir Jora, face următoarele citate și afirmații:

  • „… cine controlează Europa de Est, stăpânește Heartland-ul (teritoriul dintre Ural și Pamir, Volga și Iantzi – n.n.); cine controlează Heartland-ul, stăpânește Insula Lumii (Eurasia – n.n.); cine controlează Insula Lumii, stăpânește întreaga planetă…”
  • „Sintetizând, geopolitica, ca preocupare formală asupra configurației raporturilor teritoriu-putere, are treabă cu înclinația spre expansiune a statelor. Relațiile dintre state pot fi conflictuale, atunci când expansiunile coludează violent, sau armonice, atunci când se cartelizează pentru a „exploata stabil” într-un perimetru. De ce este cartelul tentant? Deoarece asimetriile de exploatare nasc instabilități inter-statale. În măsura în care stabilizarea prin cartelul exploatării e mai ieftină decât concurența feroce, beligerantă, statele se grupează în altfel romanțat privitele forumuri & organizații inter-guvernamentale. O astfel de logică are și Senholz (1955) atunci când vorbește despre motivele reale pentru care „fondatorii Europei” au ales în loc[ul] războiului, dar și al liberei circulații depline a resurselor, un cartel, melanj de liberalizări controlate și armonizări discrete, poveste care astăzi, în limbaj neutral se cunoaște sub numele „politic corect” de integrare economică și politică europeană. Alte exemple? Alături de UE și FMI, OMC sau orice alte formațiuni de tip integrare regională sunt „carteluri intervenționiste”.”
  • „Titlul studiului sugerează o legătură între geopolitică și bani. Departe de a fi trivială, ea conține un embrion explicativ al apariției, bunăoară, celebrei, în actualele vremi de criză, instituții-colac-de-salvare-a-economiilor-lumii: Fondul Monetar Internațional. Fără a face nici istorie, nici teorie monetară in extenso, vom încerca să dăm un răspuns pertinent (armat cu o anume justificare a realităților în care este plasată amintita organizație internațională) întrebării: este FMI ceea ce anunță că este sau dimpotrivă? Unde FMI anunță azi că este „o organizație internațională ce are 185 de țări membre, înființată pentru a promova cooperarea monetară internațională, stabilitate valutară și acorduri valutare sistematice, pentru a stimula creșterea economică și niveluri înalte de folosire a forței de muncă și pentru a acorda asistență financiară temporară țărilor membre, în condiții adecvate, pentru a contribui la ajustarea balanței de plăți.” Cei ce contestă însă ingenuitatea unei atare întreprinderi inter-state susțin că, din contră, vorbim despre un instrument de „înrobire” a țărilor Lumii a treia, o frână a dezvoltării, un laborator de creat dependență economică și politică față de Occident. O întrebare secundară ar fi și următoarea: admițând că FMI are, cumva doar ca o „consecință neintenționată” a practicilor sale, o înclinație spre astfel de comportamente incriminatoare, este reorientarea obiectivelor FMI de ajuns?”

Și-acum, într-un articol din 2011, o știre preluată din The Guardian, ne spune că UE și FMI vor obtine 9 mld. de euro profit din împrumuturile acordate Irlandei. Alte date privin profitul FMI pot fi văzute aici.

Cam ce dovezi sunt necesare pentru a înțelege cum stau lucrurile?

Anunțuri

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: