România: țintă?

Bookfest 2013. Desigur că vine și întrebarea: ce legătură ar fi între titlul articolului și Salonul internațional de carte? Ei bine, legătura e dată de preocupările literare ale domnului George Cristian Maior, directorul Serviciului Român de Informații (SRI).

Domnul Maior a venit la Bookfest 2013 cu două volume de specialitate, respectiv „Ars Analytica. Provocări și tendințe în analiza de intelligence” și respectiv „Spionii – cine sunt, ce fac?”, cărți „îngrijite/coordonate” de domnia sa.

Foarte frumos pân-aici! Ce să-i faci? Domnul Maior are preocupări literare… Dar, au urmat și declarații. Și din aceste declarații ce aflăm? Că „România devine, din ce în ce mai mult, o țintă explicită a amenințării teroriste.” Ei, asta deja nu mai este plăcut. Dar deloc!

Cum explică dânsul această stare de lucruri? Ia să vedem:

„Diverși factori au făcut din această amenințare o amenințare în creștere. Factori referitori la circulația persoanelor, la circuitele financiare internaționale, la modul în care România se implică în anumite acțiuni internaționale o fac, din ce în ce mai mult, nu doar o țintă generică, ci o țintă explicită.”

Așadar, în opinia domniei sale, pe primul loc al cauzelor se poziționează „circulația persoanelor”! De parcă abia în ultimii 2-3 ani ar fi început românii să circule mai mult, sau România a început să primească oaspeți! În mod normal, cred că dimpotrivă, românii au călătorit mai puțin afară în ultimii ani ca efect al crizei! Cât despre turiștii străini în România, ce să mai vorbim… O fi de vină frunza?

Abia pe locul trei al enumerării este pusă de fapt cauza principală, dar și aceasta exprimată un pic ambiguu așa, să nu chiar înțeleagă tot țugulanu’: „modul în care România se implică în anumite acțiuni internaționale”. Adicătelea, care-i modul în care se implică România și în care anume acțiuni internaționale? Nu cumva e vorba de tinerii noștri trimiși drept carne de tun în Afganistan, Irak, fosta Iugoslavie la un moment dat? Nu cumva vorbim despre implicarea armatei române în conflice care nu ne privesc și în care nu aveam ce căuta? Nu cumva e vorba de baza de la Deveselu și scutul antirachetă american? De ce aveam noi nevoie de așa ceva? Păi tocmai pentru a deveni o țintă a terorismului, nu?A doua cauză a riscurilor teroriste ar fi în opinia domnului Maior „circuitele financiare internaționale”. Ei, asta deja ne dă speranțe! 🙂 Înseamnă că România este puternic conectată la fluxurile financiare globale și că investițiile străne mult trâmbițate sunt deja aici! Și noi credeam că dimpotrivă!

Domnul Maior ne spune că „SRI încearcă să țină departe de granițele țării acest fenomen”. Ei ne-am liniștit, cumva. Dar nu pentru mult timp, pentru că domnia sa ne servește următoarea:

Și cum alte state foarte puternice, cu servicii de informații puternice și cu sisteme de securitate bine puse la punct nu au scăpat de acest fenomen, nu trebuie să fim niciun moment lipsiți de vigilență”.

Adică ce înțelegem de-aici? Că state foarte puternice, cu servicii și sisteme bine puse la punct (așa cum nu e cazul nostru, înțeleg eu), nu au scăpat de acest fenomen. Și-atunci noi ce șanse avem?

Pentru riscurile inutile în privința terorismului atrase asupra țării, cineva tot trebuie să dea niște răspunsuri la un moment dat!

Anunțuri

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: