Gazele noastre la… prețurile lor!

„Înțelegem necesitatea liberalizării prețurilor, deși și aici este o discuție, pentru că totuși România are încă resurse proprii destul de importante și în multe țări există încă subvenții care se dau anumitor ramuri industriale, dar nu credem că este momentul până când criza nu a fost depășită de a continua să punem presiune pe nicio ramură a economiei românești. Cred că, dacă ne vom duce cu date foarte clare, Fondul Monetar nu va fi opac la o asemenea amânare.”

Declarația aparține domnului Cezar Corâci, președintele Federației Patronatelor din Chimie și Petrochimie, conform politicaromânească.ro. Sindicatele din chimie și petrochimie protestează deja.

Hai să vedem despre ce-i vorba… Păi ar fi cam așa: România (mai) are niște resurse naturale precum gazele naturale, pe care le exploatează prin intermediul a doi producători principali: Romgaz (companie (încă) de stat, care face profit pentru stat) și Petrom (companie privatizată deja, care face profit pentru austrieci), dar și alte companii străine ce au concesionat perimetre mai mici. Ei bine, guvernele românești au acceptat un așa zis „program de liberalizare a prețurilor” impus de FMI, inclusiv la gazele naturale. De fapt e vorba de o impunere a unor prețuri mai mari la gaze, chiar dacă producătorii nu cer așa ceva. Deci, piața liberă mult trâmbițată, nu e chiar liberă.  Justificarea acestei atitudini? Păi cică folosirea unor gaze naturale mai ieftine (decât în restul Europei) ar însemna subvenționarea ramurilor industriale care folosesc aceste resurse! Și-atunci n-ar fi o concurență corectă! Halal argument! După ce ne-au închis întregi ramuri industriale, se pune la punct definitiva îngropare a industriei românești.

Iată, deci încă un exemplu de principiu (concurență loială!) folosit pervers, cu efecte devastatoare, de către cei puternici împotriva unora mai slabi. Și asta-i Uniunea Europeană care vorbește de egalitatea de șanse. Ce șanse să avem în a concura pe piața „liberă”, când ni se interzice folosirea propriilor resurse în producerea de bunuri?

Buuun, asta-i povestea în industrie… Dar în cazul creșterii impuse a prețurilor gazelor vorbim și de populație! În anii ’90 era o adevărată bătălie a primăriilor care se agitau să „bage gazu’” în localitate. Și oamenii se bucurau că li s-a ușurat viața! Acum, vine reversul medaliei: după ce-au cheltuit mulți bani să-și „tragă gaz”, acum li se cere să plătească din ce în ce mai mult pentru a putea beneficia în continuare de el. Aici cu cine mai concurează românu’? Consumul individual de gaze naturale cui îi mai face concurență?

Iată urmarea politicii duse de domnul Băsescu, Boc & comp., care ne-au adus aici FMI-ul, de la care ne-au îndatorat imens… Iată și reversul medaliei integrării europene…

Anunțuri

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: