Fațada

O știre ne anunță:

Compania Chevron a obtinut acordul pentru amplasarea sondelor in Vaslui din partea Agentiei de Protectie a Mediului

Doar cei ce n-au avut de-a face cu agențiile de protecție a mediului își pot imagina că pompos numitul Comitet de Analiză Tehnică al APM Vaslui a luat decizia – așa cum se spune – în urma analizei răspunsurilor date de către compania petrolieră Chevron la problemele ridicate de către populație în timpul dezbaterilor publice din din comunele Băcești, Pungești și Găgești, din urmă cu o săptămână.

În urma parcurgerii procedurii și a analizei documentelor depuse de titularul proiectelor, s-a ajuns la concluzia că sunt respectate cerințele legislației în vigoare în ceea ce privește protecția mediului. Proiectele acordului de mediu pentru cele trei locații unde urmează să fie amplasate sonde de foraj de explorare a structurii geofizice a subsolului sunt postate pe site-ul APM Vaslui în vederea depunerii eventualelor observații obiective.

Asta declara directorul APM Vaslui, Mădălina Nistor! Din însăși exprimarea folosită se poate vedea că e obligată să folosească termeni care-i sunt străini, termeni pe care i-a preluat din documentațiile ce i s-au prezentat, dar a căror semnificație n-o cunoaște, așa cum se întâmplă, cred, și cu membrii Comitetului de Analiză Tehnică. Pentru că sintagma „explorare a structurii geofizice” este o aberație! O structură nu poate fi geofizică! E vorba de o structură geologică ce se va investiga cu metode geofizice!

În primul rând pun în discuție aberația sistemului: o entitatea (Chevron) se adresează autorității (APM Vaslui) cu o cerere de autorizare. Conform legii, se inserează în această relație populația care se poate opune emiterii unei astfel de operații. La cererea populației, entitatea vine cu clarificări, explicații și justificări. În acest moment, fără ca populația să mai fie întrebată, autoritatea emite acordul de mediu. Și un astfel de sistem e considerat democratic!

Nu mai vorbim de faptul că în realitate am convingerea că de fapt APM Vaslui n-ar fi îndrăznit să nu emită acordul de mediu din moment ce de la nivel central, guvernamental, s-a „dat undă verde” explorării gazelor de șist! Este doar un circ ieftin, la care se pretează autoritățile pentru a mima un pospai de legalitate!

Menționez că nu sunt un opozant al explorării gazelor de șist! Sunt doar pesimist că acestea ar există și pot fi exploatate în mod rentabil. A se vedea pașii înapoi făcuți de unele companii în Polonia, după un entuziasm debordant!

Revenind la declarația doamnei director al APM Vaslui, precizez că am încercat să găsesc proiectele acordului de mediu pentru cele trei locații pe site-ul APM Vaslui. Și nu le-am găsit! Or fi foarte bine dosite! Deci doamna director ne minte în față! Și ne dovedește încă o dată că încrederea în declarațiile autorităților nu este justificată.

De remarcat foarte multe dintre comentariile adunate de această știre!

P.S. Și toate astea, în condițiile în care iată, primul ministru al Franței, Jean-Marc Ayrault, aflat în vizită în România, declara:

„Poziția Guvernului francez în ceea ce privește gazele de șist e extrem de clară: atât președintele Republicii, cât și eu însumi ne-am exprimat deja de nenumărate ori (…) este clar că este exclusă exploatarea gazelor de șist astăzi în Franța, de altfel, nicio autorizație nu a fost eliberată și această poziție va fi, evident, menținută.”

și că:

„Gazele de șist nu figurează în ecuația Guvernului. Obiectivul nostru constă în reducerea consumul de energie și în special de energie fosilă.”

Dar, nu-i așa, ăștia-s francezi, nu români!

Reclame

One response to “Fațada

  • Liviu

    Constitutia Romaniei spune destul de clar: dreptul cetateanului la un mediu sanatos. Cine nu respecta legea legilor sa fie impuscat urgent.

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: