Spre noua inchiziție religioasă…

N-am văzut documentarul BBC… Și nici nu cred că trebuie văzut neapărat pentru a constata un adevăr: acela că în România se fac mai multe biserici decât școli. Școli care în regimul Băsescu-Boc, multe dintre ele, au fost închise…

De fapt, e vorba de un crud parteneriat între două instituții: biserică și guvern! Parteneriat de tip win-win: biserica primește bani de la guvern, iar guvernul primește sprijin politic. Cine pierde? Cel de-al treilea: poporul. Și pierderea e dublă: pe termen scurt plătește (prin impozite și taxe) redistribuite de către guvern spre biserică și pe termen lung prin îngenuncherea în fața prelaților (mai mari sau mai mici), prin procesul de îndobitocire și manipulare continuă. Credința e un lucru personal și individual. E vorba de relația individului cu Dumnezeu. Și o astfel de relație nu are nevoie de intermediari dolofani.

Combinația dintre diminuarea gradului de instruire a unui popor pe de o parte și manipularea religioasă pe de altă parte va avea drept final întoarcerea unor întregi generații în mentalitatea evului mediu.

Iar la documentarul BBC intitulat „Deși este cea mai săracă țară din UE, în România la fiecare trei zile se mai construiește o biserică” mult prea fericită Patriarhie Română reacționează:

Ce-o fi aia „necesitate liturgică”? De necesitatea educării copiilor or fi auzit prea fericiții?


Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: