Guvernul „Gold Corporation”

Se pare că pe măsură ce un nou guvern ia frâiele guvernării, gradul de ticăloșie și/sau prostie se menține sau e în creștere:

Vă amintiţi de contractul cu Bechtel? Da, capodopera aia avocăţească din cauza căreia am plătit vreo două miliarde de dolari pentru o autostradă inexistentă. Ilustrarea perfectă a zicalei „S-a întâlnit hoţul cu prostul”! Ei bine, Guvernul se pregăteşte să doboare acel fabulos record de prostie. Şi de ticăloşie. Proiectul de lege privind exploatarea zăcămintelor de la Roşia Montană întrece cu mult tot ce s-a imaginat până acum în materie de ţeapă legiferată. Şi de dispreţ la adresa cetăţeanului.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ar urma să primească practic puteri suverane asupra unui teritoriu românesc, încărcat nu numai de resurse, ci şi de istorie. Cât de mare e halca de ţară pe care suntem gata să o cedăm în vreme de pace nu ştim exact. Fiindcă firma canadiană va avea dreptul să reconfigureze oricând, după cum doreşte, perimetrul licenţei de exploatare. Va putea expropria orice fel de terenuri şi imobile, inclusiv cu statut special, de la stat sau de la privaţi. Dar nu numai dreptul de proprietate va fi abolit, ci şi – mult mai grav – orice protecţie instituţională, inclusiv recursul la justiţie. Iată ce au trecut în proiectul de lege înţelepţii noştri guvernanţi: „În cazul în care un act sau o procedură de avizare a RMGC a fost anulată, autorităţile au obligaţia de a elibera, în maximum de 30 de zile, un act sau un aviz nou, care să-l înlocuiască pe cel anulat”. Aşadar Statul se obligă să scurtcircuiteze prompt orice fel de decizie legală defavorabilă investitorului canadian. Scoţând, practic, Roşia Montană de sub jurisdicţia instanţelor româneşti.

Pe lângă această aberaţie profund neconstituţională, toate celelalte pălesc. Nici nivelul redevenţelor, nici măcar primejdia unei catastrofe ecologice nu mă îngrijorează la fel de mult ca sănătatea mintală a guvernanţilor noştri. Fiindcă doar demenţa sau trădarea naţională pot explica un asemenea text. Lipseşte doar dreptul RMGC de a dispune după bunul plac de primul născut al fiecărei familii. Dreptul seniorial din noaptea nunţii va fi exercitat asupra tuturor contribuabililor. Care vor râmâne să plătească preţul otrăvit al aurului. Generoşi, guvernanţii au decis să le ceară canadienilor garanţii financiare pentru refacerea mediului pe numai un an din durata exploatării. Deşi propaganda RMGC promite, de mult, garanţii integrale… Vai, dar se poate? Nu e nevoie, mergem pe încredere! Atenţie mare, domnule Ponta, încrederea electoratului e cam pe sfârşite.

Autor: Miruna Munteanu

Sursa: Initiațiva Românească

Se confirmă deci că, odată ce te-a îndatorat la FMI & comp. (apropos, mulțumim pentru asta domnule Băsescu!, o să te mai întrebăm), popor român, trebuie să joci cum ți se cântă! Indiferent cine vine la putere, melodia-i tot aia… Doar ritmul se mai schimbă! Iar așa-zisa luptă Băsescu – Ponta este praf în ochii fraierilor…

Degeaba spunea stimabilul Ponta că el dă pâinea, iar Băsescu circul. Nu, amândoi ne oferă circul, pentru că aurul îl dau străinilor…

E cazul unor sancțiuni la adresa puterii, indiferent cum s-o mai numi ea!


Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: