Lupul păru-și schimbă…

Așa ceva chiar depășește imaginația! Așa ceva te lasă mască! Adică chiar atât de prăpădiți sunt politicienii ăștia? Ăștia de azi, la fel cu ăia din ’90? Iată ce scrie pe blogul său ziaristul Sorina Matei, luni, 9 septembrie 2013:

EXCLUSIV. PSD a adus mineri în București. Apoi s-a răzgândit și i-a trimis înapoi. În plină criză Roșia Montană și în pline proteste la Piața Universității, săptămâna trecută, câțiva lideri PSD au luat decizia de a aduce câteva autocare de mineri în București pentru a contracara manifestațiile tinerilor care se exprimau pașnic anti- Roșia Montană, spun surse politice. Minerii, toți de la exploatarea Roșia Montană, au fost aduși în București, au fost cazați la Hotel Phoenicia din București, urmând, foarte probabil, să susțină și ei un protest pro- Roșia Montană în Piața Universității. Minerii erau extrem de supărați de ceea ce exprimau protestatarii împotriva proiectului Roșia Montană iar în acele zile, în Piața Universității se aflau între 1000 și 3000 de oameni. Pentru că întâlnirea celor două tabere anti și pro-Roșia Montană putea foarte ușor degenera, imaginile cu mineriada din 13-15 Iunie 1990 fiind vii în mintea multora, sub presiune maximă, s-a luat decizia ca autocarele cu mineri de la Roșia Montană să fie rapid trimise de unde au venit, susțin surse politice. Așadar, fără foarte multe explicații, minerii s-au întors în Roșia Montană. Reamintesc faptul că evenimentele din 13-15 Iunie 1990, cunoscute drept mineriada din Iunie 1990, au avut loc în București, când forțele de ordine susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor. Oficial, conform evidențelor comisiei parlamentare de anchetă de atunci, numărul răniților a fost de 746 iar oameni morți au fost 6. Patru morți prin împușcare, un decedat prin infarct și o persoană înjunghiată. În plan extern, mineriada din Iunie 1990 a însemnat și izolarea României.

Iar, marți, 10 septembrie, aflăm că:

Astăzi, liderul de sindicat de la Roșia Montană a confirmat informația despre prezența minerilor în București săptămâna trecută, prezentând însă o variantă puțin mai nuanțată. Redau mai jos declarația liderului minerilor din Roșia Montană făcută pentru observatorulph.ro. „Contactat de reporterii observatorulph.ro, Cristian Albu, preşedintele sindicatului Viitorul Mineritul din Roşia Montană (SVM), nu neagă informaţia conform căreia colegi de-ai lui s-au aflat săptămâna trecută în Bucureşti pentru a protesta. Acesta subliniază însă că este vorba despre un număr de aproximativ 50 de mineri care aveau autorizaţie pentru a protesta în faţa Ministerului Mediului.” „Într-adevăr, aveam programată o manifestare în faţa Ministerului Mediului pentru săptămâna trecută, însă am renunţat tocmai pentru a nu agita spiritele. Trebuie să precizez că această autorizaţie am solicitat-o şi obţinut-o încă din primăvară. În niciun caz nu au fost autocare de mineri în Bucureşti. Au fost 50 care, vă repet, ar fi trebuit să protesteze în faţa Ministerului Mediului. Când am văzut ce se întâmplă, am hotărât să renunţăm, să plecăm acasă şi să protestăm aici, la noi. Probabil de aici au apărut speculaţiile. Nu am fost cazaţi la Hotel Phoenicia. Acolo este cazat staful companiei. Noi am fost cazaţi la un internat”, ne-a declarat Cristian Albu. Ca atare, Cristian Albu confirmă prezența minerilor, confirmă intenția de a protesta, confirmă că „stafful companiei” este/a fost cazat la Hotel Phoenicia, dar spune că urmau să protesteze în fața ministerului Mediului – deci zona Piața Constituției – aveau autorizație „încă din primăvară”, că „cei 50 de mineri” au fost cazați „la internat” și că au plecat de bună voie. În primul rând, având în vedere că în timpul sosirii minerilor se desfășurau deja proteste în București pe tema Roșia Montană este puțin ilogic faptul că aceștia au bătut atâta drum până în Capitală pentru ca mai apoi să plece de bună voie. În realitate, sub presiune, au fost trimiși înapoi de unde au venit. În plus, cum de știau minerii „încă din primăvară” să ceară autorizație de protest exact pentru zilele acestea (asta în cazul în care au cerut și obținut)? Cum de știau „din primăvară” că zilele trecute va fi dezbaterea, trimiterea proiectului Roșia Montană în Parlament? Foarte ciudat. În al doilea rând, se știe că săptămâna trecută, în mai multe seri, protestatarii anti-Roșia Montană au ajuns și în Piața Constituției. O întâlnire a celor două tabere putea oricând degenera. Până și Cristian Albu, liderul minerilor care apare în multe reclame ale Roșia Montană Gold Corporation, recunoaște că exista riscul de a „agita spiritele”. Ca jurnalist, cred că aducerea autocarelor cu mineri de la Roșia Montană, cu viziuni și opinii ferme pro-Roșia Montană în București, în timpul unor proteste anti-Roșia Montană, este un gest de maximă iresponsabilitate. Și poate cineva ar trebui să răspundă pentru asta.

Ei bine, fără „poate”! Fără „poate ar trebui să răspundă”! Ci clar: cei cărora le-a trecut așa ceva prin minte, ba mai mult, au și pus în practică această prea mult repetată metodă de învrăjbire a unora împotriva altora, trebuie să răspundă!

Cam câtă minte (de politician) îți trebuie pentru a (mai) face așa ceva în secolul 21, într-o Românie care totuși n-avea cum să uite trecutul recent legat de „vizitele de lucru” minerilor în București?


Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: