Destructurarea – în plin avânt!

Ce vrăji mai fac politicienii români? După sarabanda de decizii împotriva propriului popor luate de guvernarea Băsescu-Boc, iată-l la rând pe domnul Nicolăescu, economistul liberal mai mare peste sănătate:

„Schimbăm statutul spitalului şi devine o entitate responsabilă. În conformitate cu legislaţia românească, un spital public poate să fie regie autonomă, societate comercială sau organizaţie neguvernamentală. Unora le este teamă. Spitalul, sub oricare dintre cele trei forme se va organiza, rămâne proprietate publică a statului, în speţă a Ministerul Sănătăţii sau a consiliului local, depinde unde este situat acel spital. O instituţie publică nu poate să contracteze împrumuturi bancare şi nu poate să emită obligaţiuni. O entitate economică de care discutăm poate să facă aceste lucru. Deci, creşte posibilitatea prin care un spital se poate dezvolta, se poate moderniza. Spitalul public nu îşi va pierde utilitatea publică.”

Adică să înțelegem: până acum (și nu uităm că stimabilul Nicolăescu a mai păstorit o dată ministerul sănătății) spitalul a fost o entitate iresponsabilă? Își asumă stimabilul ministru această concluzie logică? Asta pe de o parte. Pe de altă parte, ce vrea omul? Să se spele pe mâini de răspunderea pe care o are statul în privința asigurării sănătății populației? Îl anunțăm că nu poate. Conform Constituției României, care la articolul 34 spune:

  1. Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
  2. Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
  3. Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.

Să repetăm: „Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat.”! Cum poate garanta (nu că până acum ar fi făcut-o!) domnul Nicolăescu sănătatea, din moment ce, de fapt, domnia sa ar vrea să lase spitalul de izbeliște din punct de vedere al finanțării publice?

Deci dom’ ministru, deșteptarea! Împreună cu guvernul din care faceți parte, dați sănătății atenția pe care o merită acest popor care vă suportă de prea mulți ani!


Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: