Război fără sfârșit, Opinia publică și Imagini mentale

Cu peste nouăzeci ani în urmă, analistul politic Walter Lippmann a arătat că masele se bazează preponderent pe viziuni subiective – „imaginile mentale”, sau pe ceea ce el a numit „stereotipuri” – pentru a da un sens lumii. „Stereotipul”, elaborat de Edward Bernays, „este baza unei mari părți a activității consilierilor pe relații publice.” [1]

Aceste imagini în oglindă sunt rodul elitei pe care Lippmann și Bernays au plăcerea să vi le explice, o elită care luată în ansamblu, reține câteva mii de astfel de minți atât din administrația guvernamentală, cât și din sectorul privat. Acești experți în științele sociale și tehnicieni ai relațiilor publice pornesc de la presupunerea că, în linii mari, mai multe părți „calificate” cu drept de vot ale publicului trebuie neapărat să fie condamnate la zbatere în peștera lui Platon.

Pe baza acestor directive, cercetătorul australian al propagandei Alex Carey a observat cum, în toate țările lumii, Statele Unite au tendința promovării unei viziuni „maniheiste” asupra lumii, una în care fenomenele sociale și politice sunt de obicei percepute ca fiind opuse binare de bun-rău, sacru-satanic, și așa mai departe. Această observație este reafirmată în cercetări mai recente. [2]

Un astfel de sistem de credințe este anticipat și încurajat de o propagandă condusă cu atenție și de dezinformare, care răspândește declarațiile guvernului în reportajele de știri corporatiste și comentarii atât în zona afacerilor externe, cât și în cele interne.

Opinia publică din SUA se opune, în ansamblu, unei acțiuni militare împotriva Siriei. De fapt, această atitudine ascunde faptul că o majoritate similară nu înțelege că administrația Obama și aliații săi au susținut de peste doi ani un război de gherilă intensă în Siria, care a ucis aproape o sută de mii de locuitori și a dezrădăcinat peste un milion de oameni.

Un sondaj de opinie comandat de New York Times arată că americanii sunt sceptici cu privire la încercarea președintelui Obama de a le vinde un nou război, un procent de șaptezeci și doi la suta doresc să se abțină de la promovarea „democrației americane” în Siria. O întrebare ulterioară sugerează lipsa de familiarizare a publicului american cu situația gravă din această țară.

„Bazat pe ceea ce ați văzut sau citit”, întreabă sondajul, „crezi că guvernul sirian probabil a folosit, sau, probabil nu a folosit arme chimice împotriva civililor sirieni?” O copleșitoare majoritate de șaptezeci și cinci la sută a răspuns că „probabil a folosit”, zece la sută au spus ca „probabil nu”, iar restul de cincisprezece la sută n-au avut nici o opinie. [3]

Cu alte cuvinte, nouă din zece americani sunt neatenți la adevăratele baze geopolitice ale crizei siriene, dincolo de propaganda Casei Albe și reverberațiile sale apăsătoare transmise prin intermediul mass-media corporative.

Un sondaj Pew Research Center oferă rezultate similare, cu cincizeci și trei de procente răspuns că există „dovezi clare„ că guvernul Bashar al-Assad, „a folosit arme chimice impotriva civililor”, comparativ cu douăzeci și trei la sută care răspund că nu au existat dovezi „clare„ în acest sens și o uimitoare proporție de douăzeci și patru la sută ce se pretind ignoranți în problemă. [4]

Poziția lui Obama și a secretarului de stat John Kerry, cum că Assad este vinovat de aceste crime, se bazează pe dovezi îndoielnice, care au inclus inițial o fotografie făcută în Irak, în 2003, a unui copil sărind peste mormane de cadavre. [5]

Pe de altă parte, „rebelii” care operează în Siria, au cu siguranță capacitatea de a folosi arme chimice. Acest lucru a fost dovedit în mai, când membri ai Al-Nusra Front au fost prinși de poliția turcă pregătind folosirea a două kg de gaz sarin pe teritoriul Turciei și Siriei. [6]

Cu toate acestea, astfel de observații pot fi ușor ascunse sau respinse, în special de către oamenii educați, deși gardienii gândirii corecte le considera printre multe „teorii ale conspirației anti-americane”, [7], un termen care intenționează să scurt-circuiteze orice anchetă printre cei înclinați să gândească de două ori informațiile contradictorii ale buletinelor de știri.

Experții care construiesc propaganda „războiului împotriva terorii” recunosc că o publicitate cu adevărat eficientă trebuie să fie directă și lipsită de ambiguitate. Narațiunea oficială se bazează încă pe noțiunea că, în linii mari, se apreciază că Statele Unite și aliații săi sunt „băieții buni.”

Proclamații privind triumful rapoartelor analitice bazate pe fapte reale cu adevărat independente asupra situației tragice din Siria sunt astfel premature. În ciuda realizării unor fisuri în povestea oficială a „războiului împotriva terorii” inițiate de către mass-media alternativă, este mai mult sau mai puțin acceptat de către populația din SUA, că mercenari Al-Qaeda susținuți de Occident ce operează în Siria sunt într-adevăr „protestatari”, „activiști” și „rebeli”.

Eficacitatea unei astfel de propagande stă în faptul că aceste figuri înarmate cu mitraliere, lansatoare de grenade și alte arme sofisticate, sunt de obicei distribuite în întreaga masă a știrilor pentru a distra întreaga țară.

9/11 și ulterioarele atacuri militare brutale și calculate care s-au desfășurat în Afganistan, Irak, Libia, iar acum în Siria nu pot apărea ca evenimente istorice, cu precădere, de necontestat, fără o retrogradare a cetățeni ce trec azi drept societate civilă la nivelul unei mase de oameni dispuse să renunțe la propria sa rațiune și să îmbrățișeze imaginile mentale construite cu grijă.

Note
[1] Walter Lippmann, Public Opinion, New York: The New Press, 1997 (1922); Edward Bernays, Crystallizing Public Opinion, New York: Ig Publishing (1923), 115.

[2] Alex Carey, Taking the Risk Out of Democracy: Corporate Propaganda Versus Freedom and Liberty, Andrew Lohrey, ed., Urbana: University of Illinois Press, 1996. A se vedea, de asemenea, „Majority of Americans Believe in the Devil–Especially Republicans, Blacks, and Women”, UK Daily Mail, September 20, 2013.

[3] Mark Landler and Megan Thee-Brenan, “Survey Reveals Scant Backing for Syria Strike,” New York Times, September 10, 2013.

[4] „Public Opinion Runs Against Syrian Air Strikes”, Pew Research Center for the People and the Press, September 3, 2013.

[5] „CIA Fabricated Evidence to Lure US Into War with Syria”, RT.com, September 9, 2013; Julie Wilson, „Bombshell: Kerry Caught Using Fake Photos to Fuel Syrian War” Infowars.com, August 30, 2013.

[6] „Turkish Police Seizes 2 kg of Sarin Gas From Al-Nusra Militants”, Voltaire.net, May 31, 2013.

[7] Jon Lee Anderson, „Putin and the Syria Conspiracy Theory Problem”, The New Yorker, September 6, 2013. Vezi și, Jamelle Bouie, „Enough Already: Syria Wasn’t A False Flag Operation”, The Daily Beast, September 10, 2013.

Traducere și adaptare după: Endless War, Public Opinion and the Pictures in Our Heads


Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: